Jeśli zdiagnozowano u Ciebie zastoinową niewydolność serca, jest wiele rzeczy, które możesz zrobić, aby utrzymać normalne życie. Ważne jest, aby porozmawiać z lekarzem o tym, co można zrobić i ile można zrobić, aby utrzymać stan od pogorszenia. Należy unikać wysokotłuszczowych przekąsek, wędlin i przetworzonego mięsa oraz przetworzonego sera.
Unikanie wysokotłuszczowych przekąsek
Jednym z najlepszych sposobów zarządzania niewydolnością serca jest trzymanie się zdrowej dla serca diety. Obejmuje to unikanie pewnych pokarmów, które mogą zwiększyć retencję płynów, podnieść poziom cukru we krwi lub spowodować otyłość. To może poprawić swoje zdrowie i poprawić ogólną jakość życia.
Pokarmy z wysokim poziomem soli, tłuszczów nasyconych i rafinowanych węglowodanów nie są dobre dla serca. Zamiast tego skup się na jedzeniu zdrowej dla serca diety z dużą ilością owoców, warzyw, chudego białka i pełnych ziaren. Unikaj picia alkoholu, ponieważ może to pogorszyć stan serca poprzez osłabienie mięśnia sercowego.
Zmiana diety nie zawsze jest łatwa, ale jest możliwa dla osób z zastoinową niewydolnością serca, aby poprawić ich stan. Ważne jest, aby rozpocząć małe i pracować swoją drogę w górę. Skoncentruj się na jednym lub dwóch nawykach na raz. Nawet mała zmiana może mieć duży wpływ. Na przykład, niektórzy lekarze zalecają stosowanie diety DASH i diety śródziemnomorskiej, które są oparte na dowodach naukowych. Niektórzy eksperci uważają, że dieta keto może mieć ryzyko dla osób z zastoinową niewydolnością serca, więc nie zalecają jej.
Oprócz unikania pokarmów wysokotłuszczowych, osoby z niewydolnością serca muszą ograniczyć spożycie sodu. Wiele przetworzonych pokarmów zawiera nadmiar sodu, który może zwiększyć ryzyko epizodu niewydolności serca. Poza tym, zbyt dużo sodu w diecie może powodować inne komplikacje. Osoby z niewydolnością serca powinny zamiast tego zastąpić sól ziołami i przyprawami. Powinny również unikać spożywania alkoholu, ponieważ alkohol deprymuje mięsień sercowy i sprawia, że pracuje on mniej efektywnie.
Unikanie wędlin i przetworzonych mięs
Badania wykazały, że mężczyźni, którzy spożywają umiarkowane ilości przetworzonych i wędlin, są w grupie zwiększonego ryzyka wystąpienia niewydolności serca. Wyniki badań zostały opublikowane w czasopiśmie Circulation: Heart Failure. Mięso to jest zazwyczaj przygotowywane przy użyciu różnych metod peklowania i wędzenia, a także dodawania środków konserwujących. Przykłady przetworzonego mięsa obejmują bekon i kiełbasę.
Oprócz unikania tych pokarmów, osoby z niewydolnością serca powinny unikać nadmiernych ilości soli. To dlatego, że sód może powodować płyn do gromadzenia się w sercu i może być szkodliwe dla jego funkcji. Jednak sód znajduje się w prawie każdej żywności, nawet przetworzonych i konserwowanych produktów. Zamiast tego wybieraj produkty w puszkach, które nie zawierają soli. Unikaj też jedzenia wysoko przetworzonych ziaren. Brakuje im zdrowego błonnika i mogą zaszkodzić osobom z niewydolnością serca.
Rząd Stanów Zjednoczonych aktualizuje Dietary Guidelines for Americans, wytyczne stosowane w innych krajach. Eksperci sugerują ograniczenie spożycia czerwonego mięsa oraz wędlin i przetworzonego mięsa, aby zmniejszyć ryzyko zawału lub choroby serca. Ponadto sugerują ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych w diecie i trzymanie się diety opartej na roślinach.
Spożywanie wędlin i przetworzonych mięs może podnieść poziom cholesterolu i spowodować odkładanie się płytki nazębnej w tętnicach. Zawierają one również dużo tłuszczów nasyconych, które podnoszą ciśnienie krwi.
Unikanie serów peklowanych i przetworzonych
Jeśli masz zastoinową niewydolność serca, korzystne może być ograniczenie niektórych pokarmów. Te pokarmy mogą prowadzić do zatrzymania płynów, problemów z cukrem we krwi i otyłości, które mogą przyczynić się do chorób serca. Eliminując te pokarmy z diety, będziesz mógł żyć zdrowiej.
Należy unikać pokarmów o wysokiej zawartości tłuszczu, sodu i tłuszczów nasyconych. Zamiast tego skup się na świeżych owocach, chudym białku, pełnych ziarnach i roślinach strączkowych. Unikaj peklowanych lub przetworzonych serów. Te pokarmy zawierają sód, który może zwiększyć ryzyko wystąpienia epizodu sercowego.